Bakłażanowe casserole z barweną i pesto bazyliowym

1 min
02. cze'24
Barwena, stosunkowo nieznana w naszym regionie ryba śródziemnomorska, doskonale uzupełnia smak pesto z bakłażana i bazylii, którego nie można się nachwalić na południu Francji. Przyjedź do tych regionów, kuchni i przygotuj pyszny letni posiłek godny wakacji nad Lazurowym Wybrzeżem.
Liczba porcji
 1
Składniki
  • 1 mniejszy bakłażan
  • olej z oliwek
  • garść listków czerwonej bazylii
  • 20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 20 g orzeszków piniowych
  • ¼ ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki sera parmezan
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200°C i zacznij przygotowywać pyszny letni posiłek. Bakłażana opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w mniejszą kostkę. Gotuj w parowarze Beaba (napełnij wodę do trzeciego poziomu).

Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni lub na blasze do pieczenia w piekarniku (wystarczy 5 minut, aż będą złociste).

Ugotowanego bakłażana odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na nim rybę i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15 minut.

W międzyczasie przygotuj pesto - wszystkie składniki na pesto oprócz bazylii (tj. oliwę, orzechy, czosnek, parmezan, sól i pieprz) włóż do miksera i po chwili miksowania dodaj liście bazylii (wymieszaj z ostrożnie, bo bazylia może zmienić kolor na czarny) ).

Pesto podawaj z pieczonymi casserole, a jeśli go nie wykorzystasz, możesz przechowywać je w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 3 dni.