- 1 mniejszy bakłażan
- olej z oliwek
- garść listków czerwonej bazylii
- 20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 20 g orzeszków piniowych
- ¼ ząbka czosnku
- 2 łyżeczki sera parmezan
- sól
- pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C i zacznij przygotowywać pyszny letni posiłek. Bakłażana opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w mniejszą kostkę. Gotuj w parowarze Beaba (napełnij wodę do trzeciego poziomu).
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni lub na blasze do pieczenia w piekarniku (wystarczy 5 minut, aż będą złociste).
Ugotowanego bakłażana odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na nim rybę i piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15 minut.
W międzyczasie przygotuj pesto - wszystkie składniki na pesto oprócz bazylii (tj. oliwę, orzechy, czosnek, parmezan, sól i pieprz) włóż do miksera i po chwili miksowania dodaj liście bazylii (wymieszaj z ostrożnie, bo bazylia może zmienić kolor na czarny) ).
Pesto podawaj z pieczonymi casserole, a jeśli go nie wykorzystasz, możesz przechowywać je w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 3 dni.