Zachcianki i ogórki kiszone w ciąży: prawda czy mit?

  Kategorie: Ciąża,
5 min
18. sty'25

Zachcianki ciążowe są realne i dla wielu osób (nawet dla przyszłych matek) mogą być szokujące. Nie da się przewidzieć, na co będzie miała ochotę kobieta w ciąży, ale można śmiało założyć, że jedną z jej zachcianek będą ogórki kiszone. Dlaczego kobiety w ciąży mają ochotę na ogórki kiszone? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.

Pytanie jest proste: dlaczego kobiety w ciąży odczuwają nieodpartą ochotę na ogórki kiszone? Może być ku temu kilka powodów, m.in. hormony ciążowe lub naturalna potrzeba organizmu uzupełniania brakujących składników odżywczych. Istnieją jednak również czynniki psychologiczne, które skłaniają do tego, by wieczorem usiąść i obejrzeć serial z butelką ogórków. Kiszone ogórki to klasyczna zachcianka kobiet w ciąży i trudno nie ulec temu zjawisku.

Może za to biologia

Niektóre kobiety uwielbiają połączenie ogórków kiszonych i lodów, inne zajadają się tostami z Nutellą i puszką tuńczyka, a jeszcze inne nie mogą się najeść musztardy prosto z butelki. Zachcianki ciążowe nie są jedynie mitem, odczuwa je aż 76% kobiet w ciąży. Ciało kobiety w czasie ciąży przechodzi przez ogromne zmiany, i nie chodzi tu tylko o zmiany hormonalne. W końcu w Twoim wnętrzu rozwija się nowa osoba. Zupełnie naturalne jest, że zmiany te odbiją się również na kubkach smakowych i czasami kobieta w czasie ciąży będzie miała ochotę na coś, czego wcześniej nie mogła nawet poczuć.

W czasie ciąży zachodzi szereg zmian hormonalnych, które mogą wywołać zachcianki ciążowe. Zwiększa się poziom progesteronu i estrogenu, podobnie jak neuropeptyd Y, który odpowiada za zwiększony apetyt i uczucie nigdy niekończoncej się sytości.

Zmiany sensoryczne (szczególnie smaku, ale też zapachu) w czasie ciąży dotyczą ponad połowy przyszłych matek i mogą obejmować także zmniejszoną wrażliwość na słone potrawy, takie jak kiszonki. Jeśli przed ciążą uważałaś, że dwa ogórki kiszone jako dodatek do posiłku to za dużo, w czasie ciąży nawet dwie butelki mogą nie wystarczyć, ponieważ zmieniło się Twoje postrzeganie słoności. Kobiety w ciąży mogą nagle mieć ochotę na zupełnie inne potrawy. Często zdarza się na przykład, że wegetarianka nagle ma ochotę na grillowanego kurczaka lub żeberka.

Jednak niewytłumaczalne pragnienie różnych pokarmów objawia się również niedostateczną podażą niektórych składników odżywczych, zwłaszcza żelaza i witaminy D. Zdaniem naukowców, pikle mogą być związane z niedoborem sodu, którego zapotrzebowanie może się podwoić w czasie ciąży. Objętość krwi i płynu owodniowego wzrasta, dlatego rozwijające się dziecko wymaga wsparcia poprzez zwiększoną podaż różnych witamin i minerałów. Aby utrzymać zdrowy poziom płynu owodniowego, organizm potrzebuje elektrolitów, które dostarczamy sobie z solą. A sól = ogórki kiszone.

Źródło foto: Freepik

Psychologia również odgrywa rolę

Prawdopodobnie nie raz w życiu słyszałeś o kobietach w ciąży, które mają ochotę na ogórki kiszone. Nagle zachodzisz w ciążę i chcesz wiedzieć, czy to rzeczywiście prawda, więc z ciekawości otwierasz jedną z butelek i zaczynasz. Czynniki psychologiczne odgrywają w tym przypadku naprawdę dużą rolę, ponieważ ochota na ogórki kiszone jest prawdopodobnie zakorzeniona w Twojej podświadomości. Kobiety w ciąży na całym świecie mają ochotę na ogórki i ty nie będziesz wyjątkiem, prawda?

Ogórki kiszone pojawiają się także w filmach, w których występują kobiety w ciąży, więc społeczeństwo również nam je narzuca. Ponadto ciąża daje kobietom społecznie akceptowalne prawo do jedzenia tego, na co mają ochotę, i próbowania połączeń, o których w innych okolicznościach nigdy by nie pomyślały. Można to zrzucić na hormony, ale także na psychologię.

To nie tylko ogórki

Kiszone ogórki to nie jedyna rzecz, za którą tęsknią kobiety w ciąży. Prawdą jest jednak, że najczęściej mają ochotę na potrawy słone, kwaśne i tłuste. Zachcianki ciążowe mogą być bardzo specyficzne i zaszokować nawet przyszłą mamę. Czy odżywiasz się zdrowo, a nagle masz ochotę na pączki posypane cukrem pudrem i polane gorącą czekoladą? To nic niezwykłego, zaufaj nam.

Często zdarza się też, że przez tygodnie, a nawet miesiące masz ochotę jeść ciągle to samo, a nawet masz ochotę na coś, czego musiałbyś sobie odmówić, na przykład na owoce morza lub hektolitry mocnej, czarnej kawy.

W rzadkich przypadkach możesz nawet doświadczyć naprawdę dziwnych zachcianek ciążowych, które nie mają nic wspólnego z jedzeniem. Czy masz ochotę na glinkę, lód, a może kusi Cię puder dla dzieci lub nawet proszek do prania? Tego rodzaju zachcianki mogą być objawem zespołu PICA (czyt. pica), który może wskazywać na szereg problemów zdrowotnych, w tym anemię. Dlatego też w czasie ciąży ważne jest, aby zgłaszać się do poradni prenatalnej i regularnie badać poziom hemoglobiny i żelaza.

Zaspokój swoje pragnienia rozumem

Zaspokojenie zachcianek ciążowych zazwyczaj nie stanowi problemu, pod warunkiem, że spożycie pokarmu mieści się w granicach rozsądku. Z pewnością jest to niepokojące, jeśli kobieta w ciąży stale spożywa tylko niezdrowe fast foody, słodycze, słone przekąski i produkty o wysokiej zawartości cukru i niezdrowych tłuszczów. W czasie ciąży kobiety często tłumaczą się hormonami i faktem, że tworzą nowe życie. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że spożywając niezdrową żywność, narażasz życie dziecka i swoje zdrowie.

W ciągu dziewięciu miesięcy ciąży zaleca się unikanie żywności wysoko przetworzonej, fast foodów i słodyczy. Dodaj do swojej diety owoce, warzywa i naturalnie słone produkty, takie jak oliwki, sardynki i marynowane warzywa (tak, nawet marynowane). Wybieraj posiłki przygotowywane w domu lub dania z restauracji, które korzystają ze składników wysokiej jakości.

Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie unikać czekolady, lodów, hamburgerów i chipsów ziemniaczanych. Jednakże produkty te nie powinny znajdować się w codziennym menu. Zaspokoi Twój apetyt, a jednocześnie dostarczysz dziecku niemalże zerową dawkę ważnych substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju.