Cielęca wątróbka na turecki sposób

1 min
16. wrz'23
Na dziecięcym talerzu z pewnością nie może zabraknąć wątróbki cielęcej. Mięso to jest bogate w witaminę A, żelazo, a także witaminy D i E. Jego gorzki smak równoważony jest słodyczą ziemniaków i żółtej papryki, które zawierają dużo witaminy C, ale także witaminy A, beta-karotenu, selenu i cynku . Ta żywność wzmocni układ odpornościowy Twojego dziecka i przygotuje go na chłodniejszą porę roku, pełną przeziębień i grypy.
Liczba porcji
 1
Składniki
  • 150 g żółtej papryki
  • 60 g ziemniaków
  • 20 g cielęcej wątróbki
  • ¼ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania

Paprykę opłucz, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaka obierz, opłucz i również pokrój. Wątróbkę cielęcą pokroić na drobne kawałki i tak przygotowane składniki włożyć do garnka parowego. Napełnij zbiornik wodą do poziomu 3 i poczekaj, aż się zagotuje. Po ugotowaniu odcedzić nadmiar płynu i rozmiksuj ugotowane składniki z oliwą i mielonym pieprzem. Jeśli zacier jest zbyt gęsty, dodać bulion i ponownie wymieszać.