Dorsz na śmietanie z grejpfrutem

1 min
05. sty'25
Dorsz, chuda ryba, zawiera mało tłuszczu, ale dzięki śmietance kuchennej zapewnisz dzieciom wszystkie składniki odżywcze, które pokryją ich codzienne potrzeby żywieniowe. Ciekawą niespodzianką w tym przepisie jest gorzki smak grejpfruta, który jest bogaty w witaminę C, kolejną witaminę niezbędną do prawidłowego rozwoju dziecka i silnej odporności.
Liczba porcji
 1
Składniki
  • 30 g dorsza
  • 200 g ziemniaków
  • 3-4 części grejpfruta
  • 1 łyżeczka śmietanki kuchennej
  • ¼ ząbka czosnku
Sposób przygotowania

Obierz ziemniaki, opłucz je i pokrój w kostkę. Rybę dokładnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dorsza włóż do naczynia do gotowania na parze razem z ziemniakami, dodaj czosnek do pojemnika do przypraw, napełnij zbiornik wodą do poziomu 3 i gotuj. Ugotowanego dorsza i ziemniaki wymieszać ze śmietaną, dodać obranego grejpfruta i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Nawet w przypadku tego przepisu nie trzeba miksować jedzenia dla starszych dzieci, ale można je podawać w całości.