Niskotłuszczowy dorsz, bogaty w kwasy omega-3 i witaminę D, wraz z selerem i polentą stanowi świetne połączenie. Dzięki kukurydzianej polencie w dorszu po wiejsku będą wyczuwalne delikatne grudki, więc kubki smakowe dzieci czeka nowe doświadczenie.
Liczba porcji
1
Składniki
- 160 g świeżego selera naciowego
- 30 g polenty
- 10 g dorsza bez ości
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Seler umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Sprawdź dokładnie dorsza, czy nie pozostały w nim ości i również pokrój go. Dorsza, seler i polentę umieścić w naczyniu do gotowania ryżu, wlej 45 ml wody i umieścić wszystko w parowarze. Do zbiornika na wodę wlej wody do poziomu 3 i zostaw, aż ryż będzie miękki. Po ugotowaniu odcedzić wodę, dodać oliwę i zblendować na puree. Jeśli uznasz, że puree jest bardzo gęste, dodać wody i ponownie krótko blendować.