Spożywanie świeżego młodego groszku jest bezcenne i wiedzą o tym nawet sportowcy. Świeży groszek zawiera dużo witaminy C, kilka witamin z grupy B, a nawet karoten. Zawiera również dużo wapnia, cynku, potasu, a nawet miedzi. W połączeniu z szynką i ziemniakami zaserwujesz dzieciom pyszny posiłek pełen ważnych witamin i minerałów.
Liczba porcji
1
Składniki
- 170 g świeżych strąków grochu
- 60 g ziemniaków
- 10 g szynki
- masło
Sposób przygotowania
Opłucz groszek w wodzie z octem i pokrój na 3-4 cm kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Razem z szynką włóż warzywa do parowaru, wlej wodę do zbiornika do poziomu 3 i gotuj. Po ugotowaniu odcedzamy wodę do miski, do ugotowanych składników dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Jeśli puree jest za gęste, dolewamy bulionu i ponownie mieszamy.