Jagnięcina należy do kategorii mięsa czerwonego i jako taka dostarcza dzieciom żelaza niezbędnego do zdrowego wzrostu, a zwłaszcza zwiększenia objętości krwi. Marchew natomiast jest bogata w prowitaminę A i dzięki słodkiemu smakowi jest uwielbiana przez dzieci. W połączeniu z kminkiem danie to jest sprawdzonym klasykiem kuchni północnoafrykańskiej.
Liczba porcji
1
Składniki
- 30 g kuskusu
- 140 g marchewki
- 10 g jagnięciego mięsa
- szczypta kminku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Do zbiornika na ryż wsyp kuskus, dodaj 45 ml wody i ugotuj w parowarze. Napełnij zbiornik wodą do poziomu 3 i zagotuj. Podczas gotowania kuskusu obierz marchewki i pokrój je w krążki. Jagnięcinę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do parowaru razem z marchewką. Ponownie dodaj wodę do trzeciego poziomu i zagotuj. Ugotowane mięso, marchewkę i kuskus wymieszać z oliwą i kminkiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby rozcieńczyć płynem z parowaru).