Jagnięcina z marchewką na kandyzowanej cytrynie

1 min
23. lis'24
Zainspiruj się smakami Północnej Afryki i rozpieszczaj kubki smakowe dzieci egzotycznymi potrawami. Kandyzowane owoce, pyszna jagnięcina i słodka marchewka sprawią, że w całym domu będzie pachnieć i zadowolić brzuszki dzieci, ale nawet rodzice nie będą mogli się oprzeć. To tradycyjne afrykańskie danie jest bogate w żelazo, którego obfitość zapewnia prawidłowy wzrost, objętość krwi i świetny nastrój.
Liczba porcji
 1
Składniki
  • 150 g marchewki
  • 60 g ziemniaków
  • 30 g jagnięciny
  • kandyzowana cytryna
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania

Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w mniejsze kostki. Pokrój także jagnięcinę. Kandyzowaną cytrynę włóż do sitka do ziół i wraz z posiekanymi składnikami umieść w garnku do gotowania na parze. Napełnij zbiornik wodą do trzeciego poziomu i zagotuj. Po ugotowaniu zdejmij sitko z cytryną i wymieszaj ugotowane składniki z niewielką ilością kandyzowanej cytryny i oliwy z oliwek. Jeśli Twoje dziecko woli rozcieńczalnik, przed zmieszaniem dodaj trochę wody. Mieszaj, aż konsystencja owsianki będzie dokładnie taka, jak lubisz.