Nadszedł październik, nieoficjalny miesiąc dyni! Supermarkety i rynki są pełne dyń o różnych kolorach, rozmiarach i kształtach. Wiele osób ma uprzedzenia do dyni, ale najwyższy czas je odłożyć. Dynia w kuchni nie oznacza już tylko pozbawionego smaku dodatku ze szkolnej stołówki. Daj jej drugą szansę i zaspokój apetyt całej rodziny.
Może Cię to zaskoczy, ale dynia, podobnie jak arbuz, to owoc. Znamy ponad 45 rodzajów dyń, które różnią się nie tylko kolorem i kształtem, ale także smakiem. Dynia składa się aż w 90% z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczna – 100 gramów dyni zawiera jedynie 26 kalorii, czyli niecałe pół łyżeczki miodu.
Nie tylko z tego powodu dynia jest idealnym pożywieniem dla kobiet pilnujących swojej figury, a także dla dzieci. Dynia zawiera witaminy A, B1, B2, C, E, selen, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i inne. Myślisz, że nie dostaniesz dyni do swojego maluszka? Błąd! Nasze słodkości zachwycą podniebienia nawet najbardziej wybrednych dzieci.
Placuszki dyniowe
Czy regularnie podajesz naleśniki? Wypróbuj dla odmiany ich jesienną wersję dyniową. Te placuszki dyniowe są idealne na długie weekendowe poranki i nawet dzieci mogą pomóc w ich przygotowaniu. Z pewnością uda im się wymieszać wszystkie składniki, a placuszki będą dzięki temu smakować jeszcze lepiej.
Składniki
- 200 g puree z dyni
- szklanka płatków owsianych
- szklanka mleka
- 1 jajko
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- syrop klonowy
- 2 łyżki masła
Puree dyniowe wymieszaj z mlekiem, jajkiem i masłem i dodaj sypkie składniki. Mieszaj, aż powstanie ciasto. Będzie grubsze niż w przypadku klasycznych placków, ale tak jest ok. Rozgrzewamy patelnię i na dokładnie rozgrzaną powierzchnię nakładamy jedną małą łyżkę ciasta (wielkość chochli zależy od naszych upodobań). Obróć naleśniki, gdy na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się bąbelki. Z drugiej strony wystarczy je tylko chwilę upiec. Gotowe placki dyniowe polej syropem klonowym, dodaj owoce sezonowe do smaku, posiekane orzechy i podaj.
Słodki dyniowy chlebek z twarogowym kremem
Chleb nie jest równy chlebu. Dowodem jest ten chlebek dyniowy, który zastępuje deser, ale można go podawać także dzieciom na śniadanie. Już przed wizytą nie będziesz się wstydził, temu pieczywu nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
Składniki na chleb
- 300 g puree z dyni
- 2 jajka
- 50 g cukru trzcinowego
- 40 g masła migdałowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki migdałowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Składniki do kremu
- 100 g niskotłuszczowego twarogu
- 100 g ricotty
- 1 łyżka syropu z cykorii
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
W dużej misce wymieszaj puree z dyni, jajko, cukier, masło migdałowe i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce wymieszaj mąkę orkiszową i migdałową, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Tę sypką mieszankę dodać do „mokrej” i dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez około 35-40 minut. Każdy piekarnik jest wyjątkowy, dlatego przed pieczeniem sprawdź chleb. Wbij wykałaczkę w jego środek. Jeśli wyciągniesz go do sucha, chleb jest gotowy. W przeciwnym razie pozwól mu piec przez kolejne 5 minut.
A teraz idź po krem! Wszystkie składniki wymieszać i gotowy krem wylej na wystudzone pieczywo. Powierzchnię można posypać posiekanymi orzechami, pestkami dyni, a nawet suszonymi płatkami róż. W tym przypadku wyobraźnia naprawdę nie ma granic.
Pączki dyniowe w stylu amerykańskim
Typowym amerykańskim słodyczem są pączki lub pączki z dziurką w środku. Klasyczne pączki są smażone i oblewane czekoladą. Spróbujcie ich zdrowszej wersji zapiekanej w piekarniku i oczywiście z dynią.
Składniki na pączki
- 3 jajka
- ¼ szklanki oleju
- ¼ szklanki przecieru jabłkowego/odżywki (można zastąpić olejem)
- 1 szklanka puree z dyni
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki granulowanego cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 ¾ szklanki mąki półgrubej
- taca na pączki (możesz wykazać się kreatywnością i użyć formy na muffinki lub babeczki)
Składniki na polewę
- 3 łyżki granulowanego cukru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru (w przypadku mniejszych dzieci zalecamy pominąć)
Rozgrzewa piekarnik do 180 stopni. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na pączki oprócz mąki. Mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Wlać mieszaninę do formy na pączki i piec przez 18-20 minut. Składniki na polewę dokładnie wymieszaj i zanurz w niej z jednej strony jeszcze ciepłe pączki.
Gorący napój dyniowy
Nic nie rozgrzewa bardziej niż gorący napój w chłodne jesienne (ale i zimowe) dni. Jeśli jest też pyszne, to jest też rozkoszą dla duszy. Zachwyć swoje dzieci, ale także siebie i swojego partnera smacznym napojem dyniowym. Wystarczy jeden łyk, a po całym ciele rozprzestrzeni się prawdziwa jesienna atmosfera.
Składniki
- 5 łyżek puree z dyni
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- 250 ml mleka (może być również roślinne)
Wszystkie składniki zmiksować w mikserze, przelać do rondelka i podgrzać. Gorący smoothie wlej do szklanki i pyszny, jesienny napój gotowy. Dla jeszcze smaczniejszego smaku można udekorować bitą śmietaną.
Halloween już za rogiem, więc możesz naprawdę zaszaleć, dekorując te (i inne) gadżety. Zaangażuj dzieci w dekorowanie. Jeśli nadal bojkotują cokolwiek upieczone z dyni, wampirze placki, chleb z „krwawym” lukrem (wystarczy dodać barwnik spożywczy) czy pączki z wesołymi oczami z pewnością ich przekonają.