Marsjańskie puree

1 min
20. lis'24
Dyskretnie dodawaj nowe warzywa do posiłków dla dzieci, dzięki polentie, która łagodzi mocny, nieznany dzieciom smak brokułów. To zielone warzywo przypominające kapustę jest bardzo korzystne dla zdrowia dzieci i nie powinno go zabraknąć w menu. Zawiera dużo witaminy C, ale także witamin A, B, D i K. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, beta-karotenu i kwasu foliowego.
Liczba porcji
 1
Składniki
  • 150 g brokułów
  • 30 g polentie
  • 20 g mięsa (do wyboru)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania

Do zbiornika na ryż wlej polentę, dodaj 45 ml wody i włóż do parowaru. Napełnij zbiornik wodą do poziomu 3 i zagotuj. Brokuły dzielimy na małe różyczki i zanurzamy na chwilę w wodzie z octem. Mięso pokroić w drobną kostkę i włożyć do parowaru razem z brokułami (poczekać, aż polenta się ugotuje lub użyć parowaru podwójnego). Dodaj wodę do trzeciego poziomu i zagotuj. Na koniec wszystkie ugotowane składniki wrzucamy do miksera, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.