Dyskretnie dodawaj nowe warzywa do posiłków dla dzieci, dzięki polentie, która łagodzi mocny, nieznany dzieciom smak brokułów. To zielone warzywo przypominające kapustę jest bardzo korzystne dla zdrowia dzieci i nie powinno go zabraknąć w menu. Zawiera dużo witaminy C, ale także witamin A, B, D i K. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, beta-karotenu i kwasu foliowego.
Liczba porcji
1
Składniki
- 150 g brokułów
- 30 g polentie
- 20 g mięsa (do wyboru)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Do zbiornika na ryż wlej polentę, dodaj 45 ml wody i włóż do parowaru. Napełnij zbiornik wodą do poziomu 3 i zagotuj. Brokuły dzielimy na małe różyczki i zanurzamy na chwilę w wodzie z octem. Mięso pokroić w drobną kostkę i włożyć do parowaru razem z brokułami (poczekać, aż polenta się ugotuje lub użyć parowaru podwójnego). Dodaj wodę do trzeciego poziomu i zagotuj. Na koniec wszystkie ugotowane składniki wrzucamy do miksera, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.