Orzeźwiające, letnie napoje i smakołyki dla wszystkich dzieci

  Kategorie: Gotujemy dzieciom,
8 min
03. sie'24
Wakacje to czas zabawy, przyjaciół, wody i odskoczni od zajęć szkolnych. W wirze wydarzeń i przygód czasami trudno jest zapewnić dzieciom napój, a nawet jedzenie. Jednak nawet w tym okresie nie należy zapominać o regularnym piciu i diecie bogatej w składniki odżywcze. Mamy dla Ciebie pyszne przepisy na drinki i szybkie przekąski, dzięki którym zadbasz o zaopatrzenie w witaminy i minerały nawet podczas upalnego lata.
 
Nie będzie łatwo ułożyć program dla dzieci na dwa miesiące wakacji. Kontrolowanie sposobu picia i dostarczania witamin i minerałów ważnych dla zdrowego wzrostu nie będzie już tak łatwe. Poniższe przepisy na orzeźwiające napoje i szybkie przekąski sprawią, że Twoje dzieci otrzymają wszystko, czego potrzebują dla zdrowia, nawet w upalne, letnie dni.
 

Orzeźwiające napoje na lato

Wszyscy wiemy, że czysta woda najlepiej spełnia kryteria w przypadku przestrzegania reżimu picia. Dla dzieci jednak ten płyn jest nudny, nieciekawy, bez smaku i bezbarwny. Istnieją jeszcze inne napoje, które zawierają wystarczającą ilość wody, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na płyny. Oto te, które zdobędą przychylność zarówno dzieci, jak i rodziców.
 

Lemoniada cytrynowa

Zacznijmy od najprostszego. Nic tak nie kojarzy się z latem jak lemoniada cytrynowa z kostkami lodu. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt jest smaczny i orzeźwiający.
 

Składniki

  • 6 szklanek zimnej wody
  • 5-8 cytryn
  • plastry cytryny
  • świeże liście mięty
  • cukier do smaku

Przygotowanie

W średniej wielkości rondelku wymieszaj cukier do smaku (zalecamy 1 szklankę cukru, aby lemoniada była smaczna dla dzieci), szklankę wody i zagotuj. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, następnie zdejmij z kuchenki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
 
Do osobnego dzbanka wlać wyciśnięty sok z cytryn, dodać pozostałe 5 szklanek wody oraz ostudzony syrop cukrowy i dobrze wymieszać. Przelać do szklanek z lodem, udekorować plasterkami cytryny i listkami mięty, podawać.
 
Dodatkowa letnia rada: Zmieszaj lemoniadę z malinami lub truskawkami, aby uzyskać różową lemoniadę, która będzie sprawiać dzieciom jeszcze więcej przyjemności.
Źródło foto: Freepik

Kremowe smoothie pomarańczowe

Pamiętacie pyszne lody pomarańczowo-kremowe, które kiedyś można było dostać w samochodziku z lodami? Właśnie tak smakuje ten pomarańczowy smoothie, który orzeźwi dzieci i jednocześnie trochę je napełni.
 

Składniki

  • 3 świeże pomarańcze
  • ½ szklanki mrożonego ananasa
  • ½ szklanki jogurtu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie

Pomarańcze obierz, podziel na ćwiartki lub pokrój, włóż do pojemnika i włóż do zamrażarki. Po około godzinie wyjmij je i zmiksuj w mikserze z pozostałymi składnikami. Konsystencja powinna być podobna do koktajlu mlecznego, czyli koktajlu mlecznego. Przygotowane smoothie przelej do szklanek i podawaj ze słomką.
 

Piña Colada bezalkoholowa

Piña colada to jeden z najpopularniejszych letnich napojów, szczególnie lubiany latem przez dorosłych. Dlaczego jednak dzieci nie miałyby móc cieszyć się nim także w wersji bezalkoholowej?
 

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mrożonego ananasa
  • ¼ szklanki lodu
  • ¾ szklanki niesłodzonego soku ananasowego
  • ¾ szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
  • cukier do smaku

Przygotowanie

Chyba nie ma nic prostszego niż bezalkoholowa piña colada. W łatwy sposób zmiksuj wszystkie składniki w blenderze, aż otrzymasz napój o cudownie miękkiej i gładkiej konsystencji. Przelej do szklanek, udekoruj kawałkami ananasa i podawaj. Napój ten będzie smakował nie tylko dzieciom, ale także dorosłym.
 

Arbuzowe smoothie

Napoje kremowe są smaczne i sycące, ale nie zawsze tak orzeźwiające jak czyste soki owocowe. Równie pysznym, ale jeszcze świeższym i lżejszym napojem jest smoothie ze zwykłego arbuza. Ma niską zawartość cukru, a mimo to jest słodki, dzięki czemu dzieci otrzymują niezbędne płyny.

Składniki

  • 1 średniej wielkości arbuz
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie

Miąższ melona pokroić w kostkę i pozostawić do zamrożenia w zamrażarce. Następnie dokładnie wymiksuj wszystkie składniki i jeśli maluchy o to poproszą, dosłodź syropem cukrowym, który przygotowujesz analogicznie jak lemoniadę.
 

Bananowe smoothie z masłem orzechowym

To smoothie bananowo-orzechowe to coś więcej niż tylko napój. Jest pełen białka, potasu i witamin, a podczas upalnego lata z łatwością może zastąpić np. śniadanie.
 

Składniki

  • 2 mrożone banany
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki kostek lodu

Przygotowanie

Podobnie jak w przypadku innych letnich napojów, sposób przygotowania tego smoothie jest bardzo prosty. Wszystkie składniki umieszczamy w mocnym blenderze i dokładnie mieszamy. Wlej do szklanki i ciesz się tym bogatym i pożywnym smoothie razem z dziećmi.
Źródło foto: Freepik

Sangria bezalkoholowa

Popularna sangria w wersji bezalkoholowej będzie tematem wszystkich letnich pikników i grilli. Gasi pragnienie, dodaje energii i doskonale orzeźwia nawet w największe upały. Do jego przygotowania będziesz potrzebować więcej składników, ale wynik z pewnością będzie tego wart.
 

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 3 szklanki soku z czerwonych winogron
  • 1 szklanka soku z białych winogron
  • 1 i ½ szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • ¼ szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 butelka wody gazowanej lub cydru jabłkowego bez alkoholu

Przygotowanie

Pomarańczę, cytrynę i limonkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Nie obieraj jabłek, po prostu usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Do dużego dzbanka włóż pokrojone owoce, zalej sokami i sokami i wymieszaj długą łyżką lub chochelką. Zakręcić słoik i pozostawić w lodówce na co najmniej 4 godziny przed podaniem, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem do dzbanka wlej wodę gazowaną lub cydr, wymieszaj i podawaj w szklankach z lodem.
 

Letnie przekąski dla dzieci w pośpiechu

Sam doskonale wiesz, jak to jest latem z dziećmi. Po prostu nie mają czasu, żeby się zatrzymać, usiąść i zjeść w spokoju. Dlatego też powstają dla nich kanapki, które dodadzą im niezbędnej energii, a jednocześnie nie będą przeszkadzać w zabawie. Latem idealną przekąską są świeże warzywa i owoce, jednak nie wszystkie dzieci są nimi zainteresowane. Dla bardziej wymagających mamy poniższe przepisy.

 Paluszki jogurtowe z owocami

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • ¼ szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i ½ szklanki jagód

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj jogurt z syropem klonowym lub miodem i ekstraktem waniliowym. Rozłóż tę mieszaninę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę jogurtową ułóż owoce, blachę włóż do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
 
Gotowy mrożony jogurt pokroić w słupki lub połamać i gotowe! Batony jogurtowe należy podawać mrożone lub przynajmniej schłodzone, dlatego jeśli zdecydujesz się zabrać tę przekąskę ze sobą na piknik, zapakuj ją do termosu lub przechowuj w termopojemniku.
Źródło foto: Freepik

Chipsy ze słodkich ziemniaków

Wszystkie dzieci znają chipsy ziemniaczane. Teraz przyszedł czas na ich zdrowszą wersję – domowe chipsy z batatów. Są smaczne, chrupiące, pożywne, a dzieci mogą je dziobać bez poczucia winy.
 

Składniki

  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Ziemniaka dokładnie umyj szczoteczką do owoców i warzyw i pokrój w cienkie krążki (najlepiej na mandolinie). W misce wymieszaj plastry ziemniaków z oliwą i solą i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Piec w temperaturze 100°C przez około 3 godziny, ale nie zapomnij o ciągłym sprawdzaniu chipsów i wyjmowaniu ich wcześniej, gdy będą już upieczone na złoty kolor. Chipsy możesz także przygotować w suszarce do owoców i warzyw, najlepiej w temperaturze 55°C przez 8-10 godzin lub zgodnie z instrukcją suszarki.
 

Paluszki z warzywną pastą 

Trudno byłoby znaleźć prostszą wskazówkę na letnią przekąskę. Paluszki z warzywną pastą są zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu.
 

Składniki

  • pasta (możesz też zrobić sam)
  • mini marchewki
  • mniejsze ogórki
  • czerwona papryka

Przygotowanie

Pokrojone warzywa włóż do pojemnika i wraz z pastą włóż do termosu. Dzięki temu ta przekąska będzie świeża i chrupiąca nawet po długim spacerze, intensywnej zabawie na placu zabaw czy wędrówce.

Grillowana kukurydza z parmezanem

Grillowana kukurydza to przysmak dla dzieci i dorosłych, a dzięki naszemu przepisowi cała rodzina będzie mogła cieszyć się nim jeszcze bardziej. Wystarczy dodać tak prosty składnik jak ser i mamy smaczną przekąskę.
 

Składniki

  • 1 kg kolb kukurydzy
  • 100 g solonego masła
  • 30 g startego parmezanu
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • dodatkowe masło do podania

Przygotowanie

Umieść kukurydzę w pojemniku przeznaczonym do kuchenki mikrofalowej, przykryj i „gotuj” w kuchence mikrofalowej przez 5 minut. Oczywiście kukurydzę można też ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną kukurydzę lekko zgrillujemy na patelni lub na grillu, pokroimy na mniejsze kawałki, obtocz w maśle i parmezanie, posypujemy mielonym pieprzem i szczypiorkiem i voilà – rodzi się zdrowa przekąska, którą można zapakować także w podróż .
Źródło foto: Freepik

Muffinki ze szpinakiem i serem

Muffiny znamy głównie w wersji na słodko, ale nawet tych słonych nie należy wyrzucać. Babeczki szpinakowo-serowe to idealne kanapki, które dostarczają dzieciom wystarczającej ilości witamin i minerałów o każdej porze dnia i dają im motywację do innych zabaw.
 

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startego sera
  • 100 g szpinaku baby
  • 2 szalotki

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać ser, posiekany szpinak i drobno posiekaną szalotkę, wymieszać. Formę na muffinki napełniamy ciastem – poszczególne foremki smarujemy olejem i wypełniamy do połowy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200°C. Muffinki będą pięknie chrupiące na zewnątrz, a miękkie i elastyczne w środku.
 

Szaszłyki owocowe

Nie oszukujmy się – gryzienie jabłka jest z punktu widzenia dziecka nudne. A co powiecie na rozkoszowanie się tęczą na patyku w formie owocowych szaszłyków? Coś takiego trudno się oprzeć.
 

Składniki

  • różne rodzaje owoców, najlepiej z własnego ogrodu
  • patyczki na szaszłyki

Przygotowanie

Umyj owoce, jeśli to konieczne, usuń nasiona i pestki, pokrój je. Można bawić się kształtem owocu, co z pewnością zainteresuje dzieci. Kulki melonowe i piramidki jabłkowe w połączeniu z brzoskwiniowymi gwiazdkami są zdecydowanie ciekawsze niż owoce pokrojone tylko w kostkę. Na patyczki nabijamy pokrojone owoce, tak aby przekąska miała jaskrawy kolor, a następnie podajemy ją małej głodnej osobie.