- 50 g pora (biała część)
- 80 g marchewki
- 1 udko z kaczki
- 10 g masła
- 20 ml śmietany do gotowania
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżka tłuszczu z kaczki
- ½ szklanki bulionu z kurczaka
Białą część pora pokroić w krążki i zanurzyć na kilka minut w wodzie z octem. Marchewkę obierz i również pokrój w krążki, obierz także ziemniaki i włóż je do szybkowaru razem z porem i marchewką. Napełnij zbiornik wodą do poziomu 3 i poczekaj, aż zacznie gotować na parze.
W małym rondlu podgrzej śmietanę do gotowania, dodaj sól i czarny pieprz. Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać i lekko podsmażyć na suchej patelni (ziemniaków nie należy smażyć), dodać śmietanę i masło, wymieszać. Po chwili do masy ziemniaczanej wsypać nasiona gorczycy, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Udo kaczki oddziel od kości, pokrój w kostkę (jeśli wolisz, możesz użyć także całego udka z kością), wymieszaj z duszoną marchewką i porem. Bulionem z kurczaka zalej kaczkę i warzywa w naczyniu do zapiekania, dodaj roztopiony tłuszcz z kaczki i dopraw. Jako warstwę wierzchnią użyj puree ziemniaczanego i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.