Pieczone udko kacze ze skórką ziemniaczaną

1 min
02. gru'24
Zadbaj o zdrową żywność nawet w czasie ciąży. Chociaż mięso z kaczki ma reputację mięsa tłustego z dużą ilością tłuszczu. Jednak większość tłuszczu znajduje się pod skórą, którą można łatwo usunąć i podać sobie pyszny posiłek pełen składników odżywczych, których potrzebujesz w tym okresie. Pokarm jest bogaty w błonnik, skrobię i przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe korzystne dla prawidłowego funkcjonowania serca i naczyń krwionośnych.
Liczba porcji
 1
Składniki
  • 50 g pora (biała część)
  • 80 g marchewki
  • 1 udko z kaczki
  • 10 g masła
  • 20 ml śmietany do gotowania
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżka tłuszczu z kaczki
  • ½ szklanki bulionu z kurczaka
Sposób przygotowania

Białą część pora pokroić w krążki i zanurzyć na kilka minut w wodzie z octem. Marchewkę obierz i również pokrój w krążki, obierz także ziemniaki i włóż je do szybkowaru razem z porem i marchewką. Napełnij zbiornik wodą do poziomu 3 i poczekaj, aż zacznie gotować na parze.

W małym rondlu podgrzej śmietanę do gotowania, dodaj sól i czarny pieprz. Ugotowane ziemniaki odcedzić, obrać i lekko podsmażyć na suchej patelni (ziemniaków nie należy smażyć), dodać śmietanę i masło, wymieszać. Po chwili do masy ziemniaczanej wsypać nasiona gorczycy, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Udo kaczki oddziel od kości, pokrój w kostkę (jeśli wolisz, możesz użyć także całego udka z kością), wymieszaj z duszoną marchewką i porem. Bulionem z kurczaka zalej kaczkę i warzywa w naczyniu do zapiekania, dodaj roztopiony tłuszcz z kaczki i dopraw. Jako warstwę wierzchnią użyj puree ziemniaczanego i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.