Risotto pomidorowe z tuńczykiem

1 min
12. gru'24
Soczyste pomidory prosto z ogrodu, wysokiej jakości tuńczyk i ryż stworzą połączenie, które rozpieszcza kubki smakowe Twojego głodnego malucha. Ponieważ przepis wymaga jedynie niewielkiej ilości tuńczyka, udaj się do sklepu po lepszej jakości tuńczyka w konserwie, który zawiera wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych omega-3.
Liczba porcji
 1
Składniki
  • 30 g ryżu
  • 200 g pomidorów
  • 10 g tuńczyka w oleju z oliwek
Sposób przygotowania

Włóż ryż do nasadki do ryżu, dodaj 50 ml wody i włóż do garnka. Napełnij zbiornik wodą do poziomu 3 i zagotuj.

W rondlu zagotuj wodę i włóż pomidory do wrzącej wody na około 30 sekund. Z łatwością odkleją się dzięki tej szybkiej i gorącej kąpieli. Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do parowaru. Wlej wodę do poziomu 3 do zbiornika i poczekaj, aż zacznie parować.

Po ugotowaniu pomidorów dokładnie wymieszaj je z ryżem i tuńczykiem. Jeśli masz starsze dzieci, nie musisz mieszać ugotowanych składników – wystarczy je dokładnie wymieszać i można podawać.