Po świeżych owocach i warzywach, które latem mogliśmy zbierać w ogrodzie, tron przejmuje dynia. Ta jesienna królowa będzie panować w kuchni zarówno w słodkich jak i słonych przepisach i będzie gratką zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Poniższe pięć przepisów wprowadzi do Twojego domu aromaty i prawdziwą jesień.
Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 45 rodzajów dyń? Różnią się one nie tylko kolorem i kształtem, ale także smakiem. Jednak to nie jedyna ciekawa rzecz w tym owocu (tak, dobrze czytacie – owocu!). Dynia składa się aż w 90% z wody, dzięki czemu jest niskokaloryczna - 100 gramów dyni posiada tylko 26 kalorii.
Dynie są ubogie w kalorie, ale bogate w witaminy. Są świetnym źródłem witamin A, B1, B2, C, E, a także minerałów takich jak selen, potas, magnez, wapń, żelazo i cynk. Mają mało błonnika, więc są lekkostrawne, a dzięki niskiej zawartości sodu nie obciążają nerek. Wspomniana wcześniej wysoka zawartość magnezu pomaga w rozluźnieniu mięśni i wspomaga trawienie. Tak naprawdę dynia to idealny składnik, którego nie powinno zabraknąć w Twoich jesiennych przepisach. Co Ty na to? Do poniższych przepisów najbardziej nadaje się dynia masłowa lub hokkaido.
Proste puree z dyni
Słodkie puree z dyni jest jednym z pierwszych pokarmów innym niż mleko matki, które rodzice wprowadzają swoim dzieciom. Z tego typowego jesienno-zimowego warzywa można przygotować dla najmłodszych smaczne puree, które jest również atrakcyjne wizualnie.
Składniki:
- 140 g dyni
Sposób przygotowania:
Przekrój dynię na pół i łyżką usuń pestki. Pokrój ją w kostkę o wymiarach ok. 1x1 cm i umieść w parowarze. Dodaj wodę do poziomu 3 i gotuj ją przez 15 minut. Po ugotowaniu odcedź wodę, a dynię zblenduj. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodaj wodę, w której gotowała się dynia i ponownie zblenduj.
Puree dla niemowląt à la ciasto dyniowe
Smak i zapach ciasta dyniowego u każdego człowieka od razu wywołuje skojarzenie kolorowej jesieni. To puree dla dzieci smakuje dokładnie tak samo, a jego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze niż upieczenie samego ciasta.
Składniki:
- 3 kubki jabłek pokrojonych w kostkę
- 1 pokrojony banan
- 1 kubek pokrojonej dyni
Sposób postępowania:
Wszystkie składniki oczyść i pokrój w mniejszą kostkę, umieść w parowarze, dodaj wodę do do poziomu 3 i naciśnij start. Po ugotowaniu przełóż składniki do blendera, a wodę z gotowania odstaw na razie na bok. Zblenduj dynię, jabłka i banana, dodając w razie potrzeby wodę. Puree powinno mieć gładką, kremową konsystencję. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę prawdziwy smak ciasta dyniowego, przed podaniem udekoruj je bitą śmietaną.
Muffinki dyniowe z kremem śmietankowym
Dynia jest świetnym składnikiem nie tylko do przygotowywania dań głównych, ale także pysznych deserów. Dowodem są te dyniowe muffinki z soczystym kremowym śmietankowym, który będzie taką wisienką na torcie.
Składniki na muffinki:
- 1 1/2 garnuszka gruboziarnistej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 6 łyżek roztopionego masła
- 3/4 garnuszka cukru brązowego
- 1 garnuszek puree z dyni
- 1 duże jajko
- 1/4 garnuszka mleka
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
Składniki na krem:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- starta skórka z bio cytryny
- 3 łyżka cukru pudru
- 1 laska wanilii
Sposób przygotowania puree z dyni:
Puree z dyni to właściwie nasz pierwszy przepis, a więc puree dyniowe dla niemowląt. Dynię przekrój na pół, oczyść pestek i pokrój w kostkę. Do parowaru Beaba wlej wody do poziomu 3 i włóż pokrojoną w kostkę dynię. Gotuj przez 15 minut, odcedź i zblenduj.
Sposób przygotowania muffinek:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pierwsze 5 składników umieścić w misce i ubić. W osobnej misce ubij pozostałe składniki. Teraz wszystko połącz i mieszaj do momentu uzyskania jednorodnej masy. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy do muffinek lub silikonowych foremek. Piecz przez 20 minut.
Sposób przygotowania kremu:
Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru. Wystudzone muffinki udekoruj kremem, posyp skórką z cytryny i herbatnikami.
Zupa kremowa z dyni
Podstawą jesiennej kuchni w wielu rodzinach jest tradycyjnie kremowa zupa z dyni. Delikatnego, łagodnego smaku dodaje jej śmietana. Jednak w przypadku alergii lub nietolerancji można ją całkowicie pominąć lub zastąpić mlekiem kokosowym.
Składniki:
- 180 g dyni
- 100 ml śmietany do gotowania
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Dynię opłucz pod bieżącą wodą, przekrój na pół i oczyść z pestek. Pokrój ją w małą, około 1x1 cm kostkę. Pokrojoną dynię włóż do parowaru, dodaj wody do trzeciego poziomu i zagotuj. Do ugotowanej, nieodcedzonej dyni dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie zblenduj. Zupę podawaj z prażonymi pestkami dyni i/lub opiekaną bagietką.
Ciasteczka dyniowo-bananowe
Dynia i banany w jednym przepisie? Ależ oczywiście! Miękkie, puszyste, a także zdrowe ciasteczka dyniowo-bananowe są łatwe w przygotowaniu, więc w ich wypiek nie bójcie się zaangażować dzieci. Z tej porcji upieczemy około 30 ciasteczek, ale znikną one z talerza w mgnieniu oka.
Składniki:
- 2 1/2 garnuszka mąki gruboziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 garnuszka cukru kryształ
- 1/2 garnuszka oleju kokosowego
- 1 garnuszek puree dyniowego (sposób przygotowania w przepisie na muffinki)
- 2 słodkie banany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj. Cukier i olej kokosowy mieszaj, aż do połączenia, a następnie dodaj do nich banany i puree z dyni. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, po czym dodaj ją do miski z mąką i pozostałymi sypkimi składnikami i ponownie dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i za pomocą łyżki stołowej nałóż na nią ciasto, formując małe ciasteczka. Masa będzie lepka, ale taka właśnie ma być, więc bez obaw – wszystko jest dobrze. Piecz ok. 15 minut. Jeśli lubicie cynamon, przed pieczeniem polecamy posypać ciasteczka cukrem i cynamonem.