Sezon na dynie w pełni: 5 najsmaczniejszych przepisów z dyni

  Kategorie: Gotujemy dzieciom,
5 min
19. paź'22

Po świeżych owocach i warzywach, które latem mogliśmy zbierać w ogrodzie, tron przejmuje dynia. Ta jesienna królowa będzie panować w kuchni zarówno w słodkich jak i słonych przepisach i będzie gratką zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Poniższe pięć przepisów wprowadzi do Twojego domu aromaty i prawdziwą jesień.

Czy wiesz, że na świecie istnieje ponad 45 rodzajów dyń? Różnią się one nie tylko kolorem i kształtem, ale także smakiem. Jednak to nie jedyna ciekawa rzecz w tym owocu (tak, dobrze czytacie – owocu!). Dynia składa się aż w 90% z wody, dzięki czemu jest niskokaloryczna - 100 gramów dyni posiada tylko 26 kalorii.

Dynie są ubogie w kalorie, ale bogate w witaminy. Są świetnym źródłem witamin A, B1, B2, C, E, a także minerałów takich jak selen, potas, magnez, wapń, żelazo i cynk. Mają mało błonnika, więc są lekkostrawne, a dzięki niskiej zawartości sodu nie obciążają nerek. Wspomniana wcześniej wysoka zawartość magnezu pomaga w rozluźnieniu mięśni i wspomaga trawienie. Tak naprawdę dynia to idealny składnik, którego nie powinno zabraknąć w Twoich jesiennych przepisach. Co Ty na to? Do poniższych przepisów najbardziej nadaje się dynia masłowa lub hokkaido.

Recepty tekvicová kaša

Proste puree z dyni

Słodkie puree z dyni jest jednym z pierwszych pokarmów innym niż mleko matki, które rodzice wprowadzają swoim dzieciom. Z tego typowego jesienno-zimowego warzywa można przygotować dla najmłodszych smaczne puree, które jest również atrakcyjne wizualnie.

Składniki:

  • 140 g dyni

Sposób przygotowania:

Przekrój dynię na pół i łyżką usuń pestki. Pokrój ją w kostkę o wymiarach ok. 1x1 cm i umieść w parowarze. Dodaj wodę do poziomu 3 i gotuj ją przez 15 minut. Po ugotowaniu odcedź wodę, a dynię zblenduj. Jeśli puree jest zbyt gęste, dodaj wodę, w której gotowała się dynia i ponownie zblenduj.

Puree dla niemowląt à la ciasto dyniowe

Smak i zapach ciasta dyniowego u każdego człowieka od razu wywołuje skojarzenie kolorowej jesieni. To puree dla dzieci smakuje dokładnie tak samo, a jego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze niż upieczenie samego ciasta.

Składniki:

  • 3 kubki jabłek pokrojonych w kostkę
  • 1 pokrojony banan
  • 1 kubek pokrojonej dyni

Sposób postępowania:

Wszystkie składniki oczyść i pokrój w mniejszą kostkę, umieść w parowarze, dodaj wodę do do poziomu 3 i naciśnij start. Po ugotowaniu przełóż składniki do blendera, a wodę z gotowania odstaw na razie na bok. Zblenduj dynię, jabłka i banana, dodając w razie potrzeby wodę. Puree powinno mieć gładką, kremową konsystencję. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę prawdziwy smak ciasta dyniowego, przed podaniem udekoruj je bitą śmietaną.

Recepty tekvicové muffiny

Muffinki dyniowe z kremem śmietankowym

Dynia jest świetnym składnikiem nie tylko do przygotowywania dań głównych, ale także pysznych deserów. Dowodem są te dyniowe muffinki z soczystym kremowym śmietankowym, który będzie taką wisienką na torcie.

Składniki na muffinki:

  • 1 1/2 garnuszka gruboziarnistej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 3/4 garnuszka cukru brązowego
  • 1 garnuszek puree z dyni
  • 1 duże jajko
  • 1/4 garnuszka mleka
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii

Składniki na krem:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • starta skórka z bio cytryny
  • 3 łyżka cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania puree z dyni:

Puree z dyni to właściwie nasz pierwszy przepis, a więc puree dyniowe dla niemowląt. Dynię przekrój na pół, oczyść pestek i pokrój w kostkę. Do parowaru Beaba wlej wody do poziomu 3 i włóż pokrojoną w kostkę dynię. Gotuj przez 15 minut, odcedź i zblenduj.

Sposób przygotowania muffinek:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Pierwsze 5 składników umieścić w misce i ubić. W osobnej misce ubij pozostałe składniki. Teraz wszystko połącz i mieszaj do momentu uzyskania jednorodnej masy. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy do muffinek lub silikonowych foremek. Piecz przez 20 minut.

Sposób przygotowania kremu:

Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, dodaj więcej cukru pudru. Wystudzone muffinki udekoruj kremem, posyp skórką z cytryny i herbatnikami.

Recepty tekvicová polievka

Zupa kremowa z dyni

Podstawą jesiennej kuchni w wielu rodzinach jest tradycyjnie kremowa zupa z dyni. Delikatnego, łagodnego smaku dodaje jej śmietana. Jednak w przypadku alergii lub nietolerancji można ją całkowicie pominąć lub zastąpić mlekiem kokosowym.

Składniki:

  • 180 g dyni
  • 100 ml śmietany do gotowania
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Dynię opłucz pod bieżącą wodą, przekrój na pół i oczyść z pestek. Pokrój ją w małą, około 1x1 cm kostkę. Pokrojoną dynię włóż do parowaru, dodaj wody do trzeciego poziomu i zagotuj. Do ugotowanej, nieodcedzonej dyni dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie zblenduj. Zupę podawaj z prażonymi  pestkami dyni i/lub opiekaną bagietką.

Recepty tekvicové sušienky

Ciasteczka dyniowo-bananowe

Dynia i banany w jednym przepisie? Ależ oczywiście! Miękkie, puszyste, a także zdrowe ciasteczka dyniowo-bananowe są łatwe w przygotowaniu, więc w ich wypiek nie bójcie się zaangażować dzieci. Z tej porcji upieczemy około 30 ciasteczek, ale znikną one z talerza w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 2 1/2 garnuszka mąki gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 garnuszka cukru kryształ
  • 1/2 garnuszka oleju kokosowego
  • 1 garnuszek puree dyniowego (sposób przygotowania w przepisie na muffinki)
  • 2 słodkie banany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj. Cukier i olej kokosowy mieszaj, aż do połączenia, a następnie dodaj do nich banany i puree z dyni. Mieszaj, aż powstanie gładka masa, po czym dodaj ją do miski z mąką i pozostałymi sypkimi składnikami i ponownie dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i za pomocą łyżki stołowej nałóż na nią ciasto, formując małe ciasteczka. Masa będzie lepka, ale taka właśnie ma być, więc bez obaw – wszystko jest dobrze. Piecz ok. 15 minut. Jeśli lubicie cynamon, przed pieczeniem polecamy posypać ciasteczka cukrem i cynamonem.