5 szybkich i zdrowych zup dla dzieci

6 min
31. sty'25

Są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy, ale są i tacy, którzy za zupą nie tęsknią. Jednak zupy są świetnym pożywieniem, zwłaszcza dla dzieci, z kilku powodów. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, świetnie smakują następnego dnia, są sycące i zawierają wiele składników odżywczych. Przyjdź i przygotuj z nami pyszne zupy (nie tylko) dla dzieci.

Zupy często ratują życie zabieganym rodzicom. Dobra wiadomość jest taka, że ​​nie musisz się z tego powodu wcale czuć winny. Zupy są również pożywne, sycące i pyszne, a często stanowią dla dzieci pełny posiłek. Poniższe przepisy na 5 szybkich i zdrowych zup dla dzieci pozwolą Twojej pociechie poznać nowe smaki. Być może zupy tak jej zasmakują, że sama zdecyduje się karmić ją łyżeczką dla niemowląt.

Prosta zupa brokułowa

  • Dla dzieci od 4 miesięcy

Zupa brokułowa może nie mieć najatrakcyjniejszego koloru na świecie, ale wystarcza, aby przekonać dzieci, że to zupa superbohatera (jak Hulk). Zupa brokułowa jest również pełna super witamin - zawiera witaminy A, D i K, a nawet tyle witaminy C, co pomarańcza! Brokuły są bogatym źródłem błonnika i beta-karotenu, a dzięki zawartości sulforafanu utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi i pracę nerek.

Składniki

  • 150g brokułów

Procedura

Brokuły należy podzielić na kawałki lub mniejsze różyczki, opłukać pod bieżącą wodą i zanurzyć na kilka minut w misce z wodą z octem. Następnie włóż brokuły do ​​parowaru, wlej wodę do zbiornika do poziomu 3 i gotuj na parze. Odcedź ugotowany brokuł i zmiksuj, aby uzyskać puree. Rozcieńcz owsiankę, dodając wodę, w której gotował się brokuł, i miksuj dalej, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję zupy.

Bulion z kurczaka z makaronem

  • Dla dzieci od 4 miesięcy

Nie ma nic lepszego niż domowy bulion z kurczaka lub indyka, nie ma co do tego wątpliwości. Nie bez powodu mówi się, że rosół jest dobry i dla ciała, i dla duszy. Gorący bulion z kurczaka z makaronem lub innymi rodzajami makaronu to świetna propozycja dla całej rodziny, o każdej porze tygodnia. Bulion zazwyczaj gotuje się w garnku na kuchence, ale aby zaoszczędzić czas, można spróbować przygotować go także w parowarze Beaba.

Składniki

  • ½ szklanki posiekanej piersi kurczaka
  • ¼ szklanki posiekanej marchewki
  • ¼ szklanki posiekanego selera
  • ¼ szklanki cebuli
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 50 g makaronu lub innego makaronu według własnego wyboru
  • szczypta suszonego czosnku
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie

Włóż wybrany makaron do urządzenia do gotowania ryżu, dolej wody do poziomu 3 i gotuj przez 15 minut. W międzyczasie pokrój warzywa i pierś z kurczaka, a następnie włóż te składniki, wraz z czosnkiem, solą i pieprzem, do parowaru, dolej wody do poziomu 3 i gotuj. Na koniec zmiksuj ugotowane warzywa i mięso ze szklanką bulionu, który powstał w trakcie gotowania i podawaj z ugotowanym makaronem.

Bulion można dostosować do wieku dzieci - można też zmiksować makaron, albo odwrotnie, nie trzeba wcale mieszać składników i można podać go jako klasyczny bulion z kurczaka z makaronem. Bulion można również przygotować dla dzieci niekarmionych piersią od 4 miesiąca życia, a bez obaw – dla dzieci karmionych piersią od 6 miesiąca życia. Następnie całkowicie zrezygnuj z soli, pieprzu, czosnku i makaronu. Dodaj je później, gdy już dodasz sól i pieprz do swojej diety.

Zupa z cukinii z rzepą

  • Dla dzieci od 9 miesięcy

Każdy zna cukinię, ale czy słyszałeś o rzepie? To delikatne warzywo, przypominające rzodkiewkę, jest warzywem prawie zapomnianym, co jest wielką szkodą. Rzepa zawiera ogromną ilość zdrowych witamin i minerałów, a jej obecność w kuchni korzystnie wpłynie na zdrowie całej rodziny. Rzepa wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, a dzięki wysokiej zawartości wapnia pomaga w walce z osteoporozą i złamaniami.

Składniki

  • 150 g cukinii
  • 60 g rzepy
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Cukinię umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie pokrój cukinię w plasterki. Rzepę również umyj i pokrój w drobną kostkę. Umieść pokrojone warzywa w parowarze, wlej wodę do zbiornika do poziomu 3 i gotuj przez 15 minut. Zmiksuj ugotowane na parze warzywa z taką ilością wody, aby zupa była odpowiednio gęsta dla małych dzieci, i podawaj.

Kremowa zupa szparagowa z dorszem

  • Dla dzieci od 13 miesięcy

Ciesz się w pełni sezonem szparagowym. Wiosenna, kremowa zupa szparagowa z dorszem jest lekkostrawna i odpowiednia nawet dla kobiet w ciąży. Szparagi zawierają niewiele węglowodanów, ale są doskonałym źródłem witaminy B9. Dorsz ma ponadto niską zawartość tłuszczu.

Składniki

  • 160 g szparagów
  • 60 g ziemniaków
  • 30 g dorsza
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Obierz szparagi, odetnij twarde końce, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój ziemniaki, a także dorsza (upewnij się, że nie ma w nim żadnych ości). Umieść wszystkie oczyszczone i pokrojone składniki w parowarze, nalej wody do zbiornika do poziomu 3 i zagotuj. Odcedź ugotowane składniki i zmiksuj je z oliwą z oliwek extra vergine. Dodaj resztę płynu z gotowania i zmiksuj ponownie. Otrzymasz pyszną, kremową zupę, którą możesz od razu podać.

Gazpacho dla dzieci

  • Dla dzieci od 13 miesięcy

Proste gazpacho, czyli zimna zupa pomidorowa, jest idealne na gorące letnie dni. Przyjemnie orzeźwi dzieci, a dzięki zupie z surowych warzyw nie tylko uzupełnią one niezbędne płyny, ale i składniki odżywcze. Gazpacho jest bogate w witaminę C i przeciwutleniacze.

Składniki

  • 30g ogórka
  • 100 g obranych pomidorów
  • 10 g żółtej papryki
  • ⅛ białej cebuli
  • 30 g mozzarelli
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Obrane ogórki, paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Z podpieczonego pieczywa zrób tosty, wymieszaj je z posiekanymi warzywami i oliwą z oliwek. Zupa prawdopodobnie będzie gęsta, więc dodaj wodę o temperaturze pokojowej i zmiksuj ponownie. Inną możliwością jest wymieszanie składników bez ich podpiekania. Można podawać je dzieciom jako dodatek, gdy już jedzą stałe pokarmy i mają zęby pozwalające im przegryźć tosty.

Przepis bonusowy: Zupa truskawkowa z miętą

  • Dla dzieci od 9 miesięcy

Ta świeża zupa truskawkowa jest idealna na gorące letnie dni. Jeśli masz pewność, że truskawki dojrzały na słońcu, nie musisz dodawać do zupy żadnego dodatkowego cukru, ponieważ truskawki na pewno będą słodkie. A co najważniejsze – będą doskonałym źródłem witaminy C.

Składniki

  • 230 g truskawek
  • 6 listków mięty

Przygotowanie

Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na pół. Liście mięty również opłucz i wrzuć do blendera razem z truskawkami. Dokładnie wymieszaj. Jeśli to konieczne, dodaj odrobinę wody, aby rozrzedzić zupę. Zmiksowane w ten sposób truskawki możesz również zamrozić i podać później jako najpyszniejsze puree truskawkowe.

Źródło zdjęcia na okładce: Freepik